Nyheter från 2013
-
Konfessionell religionsundervisning kan se ut på många olika sätt
Gästprofessor Hans-Georg Ziebertz problematiserade både konfessionell och ickekonfessionell religionsundervisning i sin föreläsning.
-
Ragnar Söderbergs stiftelse finansierar nytt projekt av Impactforskare
827 000 kronor till Patrik Bremdal för forskning om statsrådens rättsliga ansvar.
-
Internationell postdok till CRS-forskare
Per-Erik Nilsson blir gästforskare i Aix-en-Provence.
-
Maria Klingenberg årets lärare
CRS- och Impactforskaren Maria Klingenberg bästa läraren enligt studenterna.
-
Sekularismforskningen bör lära av andra forskningsfält
CRS-forskare bloggar om sekularism.
-
Multidisciplinär forskning med både fördelar och risker
Omkring 40 av Impactprogrammets forskare fyllde igår tisdag seminarierummet på CRS, vid årets andra forskarmöte. Huvudpunkten var en paneldebatt om interdisciplinär/multidisciplinär forskning som väckte deltagarnas engagemang.
-
Ökad mångfald gör religionen aktuell inom nya politiska fält
Med ökande religiös mångfald i de nordiska länderna blir religionsfrågor aktuella på allt fler politiska områden. Den slutsatsen drar doktoranden och Impactforskaren Jonas Lindberg, som studerat hur religionen behandlas i partiprogram i de nordiska länderna under perioden 1988-2008.
-
Nyhetsbrev nr 3 2013
-
”Mänskliga rättigheter kan fungera som ett paraply av värden”
Fram till mars i nästa år gästas CRS av den tyske professorn Hans-Georg Ziebertz. Just nu arbetar han med ett stort internationellt forskningsprogram om religion och mänskliga rättigheter. Ziebertz vistelse i Uppsala finansieras av Riksbankens jubileumsfond.
-
CRS/Impact har en ny informatör
Den 15 oktober tillträdde Ulrika Öster som informatör på CRS och Impactprogrammet.
-
Nord-sydsamarbete i nytt Impact-projekt
Ett nytt projekt har just dragits igång inom Impact-programmet. Det är den svenska delen av ett internationellt forskningssamarbete mellan Uppsala universitet, universitetet i Helsingfors, Diakonhjemmet höjskole i Oslo och University of South Africa.
-
”Ändra religionsfriheten från en absolut till en relativ rättighet”
Religionsfriheten är en absolut rättighet enligt grundlagen. Men i praktiken begränsas den ofta av andra hänsyn. Den slutsatsen kommer juristen och Impactforskaren Victoria Enkvist fram till i sin avhandling, där hon också förespråkar tydligare ramar för religionsfriheten i grundlagen.
-
Sju miljoner kronor till forskning om religionsundervisning
En ny studie ska belysa hur religionens förändrade roll i samhället påverkar religionsundervisningen och hur lärare hanterar spänningar i religionsämnet. Tanken är också att i förlängningen hitta bättre metoder för religionslärare att nå och motivera sina elever.
-
Allhelgona, ljusen och det kollektiva minnet
Professor emeritus Anders Bäckström bloggade om helgens traditioner.
-
Debatt om Homeland väcker känslor
CRS-forskaren Per-Erik Nilsson: ”Homeland legitimerar kampen mot terrorismen”
-
Docentföreläsning: Svårt att nå fram med religionsundervisning i sekulariserad kontext
Docent Anders Sjöborg har genomfört en studie av gymnasielevers syn på religion och religionsundervisning. Hans resultat indikerar att det finns det tydliga skillnader i hur religiösa och ickereligiösa elever ser på religion och sitt eget förhållande till religion, men också i hur de förmår att ta till sig gymnasiets religionsundervisning.
-
Impact-forskare debatterar Thomas Thorild
Vi bör akta oss för att riva ut Thomas Thorilds devis ovanför Universitetsaulan, trots att hans tänkande strider mot det fria och jämlika sanningssökandet. Det skriver statsvetaren och Impact-forskaren Gina Gustavsson på Upsala Nya Tidnings debattsida.
-
”Religiösa står sig slätt i debatten”
Tidningen Dagen publicerar idag en intervju med Impactdoktoranden Marta Axner om hennes avhandling Public religions in Swedish media: a study of religious actors on three newspaper debate pages 2001–2011.
-
Ny avhandling: Olika villkor för religiösa företrädare i medierna
Religiösa aktörer finns med som aktiva deltagare på de stora tidningarnas debattsidor – men de spelar på mediernas villkor och förutsättningarna är olika beroende på vilken religiös grupp de representerar. Det visar religionssociologen Marta Axner, knuten till Impactprogrammet, i sin avhandling där debattartiklar av religiösa aktörer i några stora svenska dagstidningar studerats.
-
Kyrkan inte ett företag som andra
I en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt skriver Miriam Hollmer (CRS) och Anna Ardin (Sektor 3) bland annat om den enkätundersökning om svenskarnas attityder till olika välfärdsaktörer.
-
Podcasts från IMPACT-konferensen
Vid den internationella konferensen The Impact of Religion - Challenges for Society, Law and Democracy medverkade många ledande forskare. Några av dem finns nu att ta del av här på hemsidan.
-
-
Unga kristna är fortsatt mer restriktiva till alkohol
En ny studie om kristna ungdomars förhållande till alkohol och andra droger visar att alkoholkonsumtionen är väsentligt lägre bland aktiva kristna än bland ungdomar i allmänhet. En minoritet intar dock ett helnyktert förhållningssätt då de rör sig i olika sociala miljöer och har vänner som dricker alkohol.
-
Susanne Schenk - ny gästdoktorand under april-maj
Susanne Schenk, doktorand i etnologi vid Goethe-universitetet i Frankfurt am Main, Tyskland, besöker CRS under april-maj.
-
Ignatius Swart - ny gästforskare i maj
Professor Ignatius Swart, från forskningsinstitutet för teologi och religion (RITR) vid University of South Africa, är gästforskare vid CRS i maj.
-
Söderbergska priset till Impactforskare
Kungliga Vetenskapsakademien har tilldelat Impactmedlemmen och professorn Maarit Jänterä-Jareborg Söderbergska priset i rättsvetenskap för hennes vetenskapliga bidrag till den internationella familjerätten.
-
With an eye for the international family
Professor Maarit Jänterä-Jareborg was recently awarded an honorary doctorate at the University of Bergen, Norway for her international research into family law.
-
Andra nyhetsbrevet är ute - bli prenumererant!
Nu är vårt andra nyhetsbrev här. Där kan du läsa artiklar och notiser om CRS och Impact-programmet.
-
Bred acceptans för olika välfärdsaktörer
Det finns en övervägande positiv inställning till alternativa eller privata aktörer inom välfärdsområdet bland svenskar. Totalt anser nästan hälften att andra aktörer skall få utföra välfärdstjänster, medan endast en tredjedel är emot. Det visar en attitydundersökning som genomförts av CRS i Uppsala, på uppdrag av Svenska kyrkan.
-
Nytt nätverk om religionens betydelse för unga
Ett nätverk av forskare med kompetens inom ungdoms- och religionsforskning har bildats vid Religion och samhälle. Forskningen fokuserar på frågor om religionens betydelse för unga utifrån flera olika perspektiv:
– Det finns en stor okunskap inom detta område och många fördomar, därför behövs ett tvärvetenskapligt grepp, säger professor Mia Lövheim. -
Bok fyller sprickor i den assyriska berättelsen
En ny bok i CRS:s egen skriftserie: ”Studies in Religion and Society” visar den första samlade bilden av den assyriska identiteten. Boken tar upp olika tidsepoker och frågor som tidigare inte varit belysta:
– Det har funnits ett tomrum i det assyriska folkets berättelse som jag och mina medförfattare velat fylla, säger Önver Cetrez, universitetslektor i religionspsykologi vid Uppsala universitet. -
CRS- och IMPACT-grundare belönas
Anders Bäckström, senior professor vid Religion och Samhälle vid Uppsala universitet och en av grundarna av Impact-programmet liksom av CRS, har tilldelats Rudbeckmedaljen.
-
Dissertation on secularism and nationalism
In the dissertation “Everybody, Welcome to France” Per-Erik Nilsson is studying the topic of secularism and national identity in contemporary France. The specific research question is how France has been articulated as a “secular” republic in political speech and legislative text and how this articulation relates to conceptions of “nation”, “integration”, and “citizenship”.
-
Finns det ett kristet synsätt på abort?
IMPACT-forskaren Mats Kumlien har publicerat en studie med titeln Finns det ett kristet synsätt på abort?
-
Ärkebiskop Anders Wejryd bloggar om Impactprogrammet
I sin blogg kommenterar Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd Impactprogrammet.