Debatt om Homeland väcker känslor

2013-11-01

CRS-forskaren Per-Erik Nilsson: ”Homeland legitimerar kampen mot terrorismen”

 

Religionshistorikern och CRS-forskaren Per-Erik Nilsson har väckt starka känslor med sina debattinlägg om teveserien Homeland på SVT-programmet Debatts webbplats.

Per-Erik Nilsson skriver i två debattinlägg bland annat att den populära teveserien legitimerar USA:s kamp mot terrorismen och att seriens dramaturgi bygger på att befästa islamofobiska föreställningar. Han sammanfattar: ”Islam och våld är återigen huvudmarkörer för fienden i ett storslaget amerikanskt drama där Brodys vithet snarare stärker föreställningen av islam som en särdeles våldsbejakande religion än bryter den.”

Per-Erik Nilsson efterlyser en kritisk debatt om hur serier som Homeland reproducerar och upprätthåller föreställningar om islam, föreställningar som i sig legitimerar USA:s ”krig mot terrorismen”.
Just debatt har Per-Erik Nilsson själv åstadkommit med sitt inlägg. Han bemöts av David Lindén, doktorand i historia. Per-Erik Nilsson har i sin tur svarat på Lindéns kritik. De båda artiklarna har dessutom gett upphov till hundratals kommentarer på Debatts webbplats.

Debattinlägg:
Per-Erik Nilsson: Homeland legitimerar kriget mot terrorismen

David Lindén: Se Homeland för vad det är – bara underhållning

Per-Erik Nilsson: Grundmurade stereotyper om ondskefull religion

Nyheter från 2013